Skip Navigation LinksMecanic agricol

Cod Nomenclator 7233.2.2

DESCRIEREA OCUPATIEI

Mecanicul agricol de intretinere si reparatii - asigura supravegherea, intretinerea, reparatiile curente si reparatiile capitale a masinilor si echipamentelor agricole, aflate in dotarea tuturor organizatiilor care desfasoara activitati agricole.
In segmentul economiei agrare in plina dezvoltare, utilajele reprezinta esenta productivitatii. Intreaga productie agricola va fi mecanizata. De aceea repararea si intretinerea utilajelor este esentiala, iar cererea de mecanici agricoli este din ce in ce mai mare pe piata fortei de munca. In aceste conditii, mecanicul agricol devine un post cheie in orice intrprindere de productie agricola.

Mecanicul de masini agricole isi desfasoara activitatea in ateliere special amenajate dotate cu, pile, dalti, ferãstraie, ciocane, clesti, surubelnite, chei, rãzuitoare, dornuri etc, sau la fata locului unde este necesara interventia.

Masinile unelte uzuale sunt: masini de gãurit, polizoare, etc. Utilaje auxiliare: bancuri, menghine de banc si de mãnã, dispozitive de prindere si de lucru.

 In afarã de aceste operatii de bazã, mecanicul de masini agricole executã si asamblarea pieselor prin suruburi, nituri si pregãtirea asamblãrii prin sudurã.

In afarã de aceste operatii de bazã, mecanicul de masini agricole executã si asamblarea pieselor prin suruburi, nituri si pregãtirea asamblãrii prin sudurã.

Pe langã operatiile pe care le executã, mecanicul de masini agricole calificat trebuie sã aibã cunostintã despre:

- Ajustajele si tolerantele cu jocuri, strangeri sau tolerante pentru dimensiuni libere, in functie de importanta fiecãrui organ;

- Caracteristicile generale ale tehnologiei si procesului de muncã la locul de muncã respective unde se efectueazã lucrãrile ce-i revin potrivit postului si categoriei de incadrare; - conditiile de calitate a lucrãrilor executate;

 - Regulile de exploatare tehnicã a utilajelor deservite pentru asigurarea efectuãrii lucrãrilor in conditiile de calitate si securitate stabilite pentru acestea, utilizãrii cu eficientã ridicatã a utilajelor, intretinerii si consumului energetic conform normelor;

- Normele de tehnica securitãtii muncii specifice locului de muncã;

- Normele de prevenire si stingere a incendiilor care pot avea loc la locul de muncã respectiv.